top of page

Kaunottaren tarina alkaa

Helsinkiläinen pariskunta Maire ja Arvo Suominen lähtivät vuonna 1958 tyhjällä Trabant-autollaan Turkuun tarkoituksena perustaa sinne vaatetusalan yritys. Vuonna 1959 aloittikin miestenvaateliike Suominen ja pian he ostivat Olavi Uiton ja Aira Samulinin perustaman naistenvaateliike Kaunottaren (myöhemmin Oy A. Suominen-Kaunotar). Liikenimi Kaunotar on Aira Samulinin keksimä. Kolmas myymälä, Mannerlinja perustettiin vuonna 1960.

 

Vaatetuotanto alkoi myymälän kellarikerrokseen perustetussa ompelimossa, jonka osakkaana ja suunnittelijana oli Mairen sisko Anja Niemi.  Ensimmäisen oma tehdaskiinteistö saatiin vuonna 1960, mutta se jäi pian pieneksi. Verkatehtaan tiloihin muuton jälkeen tuotanto pystyttiin kolminkertaistamaan. Yritystä vetäneen Arvo Suomisen kuolema liikenneonnettomuudessa oli kova isku, mutta hänen puolisonsa Maire jatkoi hyvin alkanutta toimintaa yhdessä sisarensa Anjan kanssa. Maire Suominen hoiti myymäläketjua ja Anja Niemi toimi yrityksen toimitusjohtajana vuoteen 1973 saakka, jonka jälkeen toimitusjohtajana jatkoi Maire Suominen.

1970-luvulla Kaunotar-tuote Oy oli työntekijämäärältään Suomen suurin leninkitehdas. Silloin tehtaissa työskenteli liki 320 henkilöä.

 

Vuonna 1984 valmistui Turun Lausteelle uusi tehdashalli. Kuuluisia Kaunotar-takkeja ommeltiin Mustionkadulla, ja leninkejä 1973 valmistuneella ja 1983 laajennetulla Mietoisten tehtaalla.

Kaunotar-Tuote oli yksi alansa nykyaikaisimmista yrityksistä Suomessa. Sen Turun tehtaalla oli yksi Suomen ensimmäisistä amerikkalaisista Gerber AM-5 kaavasarjontatietokoneista ja Mietoisten tehtaalla 1985 asennettu täysautomaattinen Eton työnkulkujärjestelmä. Investointien avulla yhtiö pystyi kasvattamaan tuotantomääriä, mikä loi lisää työpaikkoja molemmilla tehtailla ja paransi yrityksen kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Yrityksessä oli 1987 työntekijöitä 230 henkilöä, joista Mietoisissa työskenteli 110 ja Turussa 120, ja sen liikevaihto oli 75 miljoonaa markkaa. Päivittäin valmistui 550 takkia ja 1 100 leninkkiä.

bottom of page