top of page

Pääsuunnittelija Anja Niemi

Anja Niemi on syntynyt Savossa vuonna 1933. Isä oli sotainvalidi ja uudelleen koulutuksen jälkeen hän muutti perheineen Helsingin Lauttasaareen, jossa Anja kävi myös koulua. Kolmen oppikoululuokan jälkeen hän siirtyi ammattikouluun kaksivuotiselle pukuompelulinjalle. Muutama oppilas, Anja näiden joukossa, otettiin vuoden kestävälle jatkolinjalle, jonka jälkeen hän opiskeli vielä vuoden mallisuunnittelua. Tämän jälkeen hän oli vaatetusalalla töissä tehden myös suunnittelijan töitä.

 

Maire Suominen kutsui sisarensa Anjan Turkuun aloittamaan ompelimotoimintaa. Anja suostui pyyntöön ja hänestä tuli myös yhtiön osakas. Myymälän kellarikerroksessa aloittaneesta ompelimosta kasvoi pian yksi Suomen suurimmista vaatetusalan yrityksistä.

Suunnittelutyön lisäksi Anja Niemi otti Arvo Suomisen kuoleman jälkeen hoitaakseen myös toimitusjohtajan tehtävät. Toimitusjohtajana hän oli vuoteen 1973 asti, jolloin Maire Suominen ryhtyi johtamaan yritystä.

 

Anja Niemi toimi Kaunotar-Tuote oy:n pääsuunnittelijana vuoteen 1988 asti, jolloin yritys myytiin. Kaksi kertaa hänellä oli apuna toinen itsenäisesti työskentelevä suunnittelija. Heidän tyylinsä poikkesi myyntimiesten mukaan kuitenkin liikaa Kaunottaren linjasta. Suunnittelunsa lähtökohdista Anja kertoo näin: ”Ajattelin, miten itse haluaisin pukeutua ja miten naiset tuolla kadulla haluaisivat kulkea. Kansainväliset virtaukset piti sovittaa suomalaiseen makuun. Piti olla nättiä ja miellyttävä pukea ja että voisi jonkun vuoden sitä pukua kantaa.”

Anja Niemen luonnoksia
bottom of page